Badem ağacının yaprakları neden kurur?
Hastalık, ağaçların köklerinin çürümesine ve kurumasına neden olan Armillaria mellea adlı bir mantardan kaynaklanır. Hastalıktan etkilenen ağaçlar ilk yıl çok az sürgün üretir. İkinci yılda yapraklar sararır ve düşer. Üçüncü yılda dallar kurumaya başlar.
Badem ağacına ne iyi gelir?
Azot, ağaçların yaprak ve sürgün gelişimini destekler. Bu dönemde NPK oranı yüksek ve azot, fosfor ve potasyum dengesi olan organik gübreler tercih edilmelidir. Badem ağaçları için özellikle önerilen gübre türleri kan gübresi, tavuk gübresi ve güvercin gübresidir.
Badem içi neden kurur?
Bademlerin en önemli zararlısı badem kurdudur. Yetişkin zararlı siyah renktedir ve görünüşte kanatlı bir karıncaya benzer. Olgunlaşma döneminde yetişkin yumurtalarını meyveye bırakır ve larvalar gerçek hasarı yapar. Zarar görmüş bademler sağlıklı olanlardan daha hızlı kurur ve renk değiştirir.
Badem ağacı neden reçine yapar?
Badem ağacı reçinesi yerel olarak Akma olarak bilinir. Aslında ağacın gövdesindeki açıklıklardan ve çatlaklardan çıkan ağacın öz suyudur. Öz su katı, sıvı, homojen ve şeffaftır ve çocukken onu küçük şişelerde toplayıp kağıda yapıştırmayı severdik.
Badem ağacı neyi sever?
Akdeniz iklimi idealdir, sıcak ve kuru yazlar ve ılık ve yağışlı kışlar. Ancak odunsu kısmı kış donlarına daha dayanıklı olduğundan, yüksek kış soğuğu olan yerlerde de yetişir. Nemli havayı ve soğuk rüzgarı sevmez.
Badem ağacı hangi gübreyi sever?
Yeni badem fidanı dikiminde, badem ağacı gübrelemesinde EkosolFarm’ın katı (granül) solucan gübresini kullanmanızı öneririz. Kenar kökler için Eylül – Ekim – Kasım ayları uygun dikim zamanlarıdır, tüplü fidanlar ise her zaman dikilebilir.