Burdur neyi ile ünlüdür?
Burdur, bölgeye özgü Akdeniz özelliklerine sahip bir şehirdir. Burdur, keçinin başkenti olarak ünlenmiştir ve merkezinde birçok yerde keçi heykelleri bulunmaktadır. Burdur keçileri halk danslarına ve türkülere konu olmuştur. Teke bölgesi olarak da bilinen Burdur, tarihten gelen geleneksel değerlerini koruyan bir şehirdir.
Burdur’un neyi meşhur hediyelik?
Burdur ziyaretinizde mutlaka almanız gereken hediyelik eşyalar ise; bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli dokumalar ve ibecik bebekleridir.
Burdur’da ne yenir meşhur?
Burdur’un meşhur yemekleri: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çekme Et, Ceylan Böreği, Peynirli Pide, Erik Böreği, Teneke Şiş, Mısır Böreği.
Burdur’un hangi tatlisi meşhur?
Faydaları saymakla bitmez; Burdur ile özdeşleşen ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan ceviz ezmesi; ceviz, irmik ve şekerin karışımından yapılan, başka hiçbir malzeme kullanılmayan özgün bir yöresel lezzettir.
Burdur denince akla ne gelir?
Batı Akdeniz’de yer alan Burdur, Teke yöresinin kültür başkenti, göller, güller ve gönüller diyarı olarak kabul ediliyor.
Burdur’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Heril önde durur, yüzü örter ve peçe görevi görür. Göynek, fanila (zıbın), iç çamaşırı (dar külot), külot (üst külot), şalvar (bol külot), kuşak (yaka), üç etek, peştamal, İran eşarbı, cepken (kepe), piercing yeleği, eşarp kemeri, vasiyetname hazırlama.
Burdur’da en çok ne üretilir?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin yüzde 40’ını süt üretimi ve buna bağlı bitkisel üretime dayalı hayvancılık oluşturmaktadır.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur sırtlan avcılığı insanlık tarihinde başlar ve ne yazık ki günümüzde de devam etmektedir, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvan nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan ırklarından biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.
Burdur şiş ne etinden?
Burdur Şiş Köfte’de hem keçi kaburga hem de dana kaburga kullanılabilir. Burdur Şiş Köfte’yi diğer köftelerden ayıran en önemli özellik, kıyılmış keçi veya dana kaburgadan yapılması ve lezzetli ve kolay sindirilebilen bir yemek olmasıdır.
Burdurda ne yetişir?
2.8.1.1. Tarla Bitkileri Üretimi: Ürün TürüAlan (Da)Gayri Safi Ürün (TL/yıl)Buğday (Verim/yeşil ot)3,9734,231,480Gül, yağ3,62542,746,000Lavanta3,3232,079,600Fasulye, kuru3,0297,928.
Burdur’un neyi meşhur ceviz ezmesi?
Burdur ceviz ezmesi, Burdur’un ortalama 1000 metre rakımlı bölgelerinde yetişen cevizlerin tadıyla harmanlanarak sadece bir tatlı değil, 300 yılı aşkın bir geçmişe sahip efsane bir lezzettir. 2009 yılında coğrafi işaret tescil edilerek Burdur’a özgü bir lezzet olduğu kanıtlanmıştır.
Burdur’un neleri ünlüdür?
Burdur’a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken yemekler: Ceylan böreği, Burdur şaşlık, Testi kebabı, çekme et, kömbe, Burdur muhallebi, ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan ceylan böreği Burdur için çok önemlidir.
Burdur ceviz ezmesi nasıl yapılır?
Ayrı bir yerde 2 su bardağı ince irmik ve 2 su bardağı ceviz kuru olarak karıştırılıp iyice yoğrulur. Bu karışım kaynayan şeker şurubuna katılır. Her şey iyice karışınca ocaktan alınır. Üzerine yağsız kuru irmik veya un serpilmiş tepsiye dökülür.
Isparta’nın hangi yemeği meşhur?
Tipik yöresel yemekler şunlardır: Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit, yoğurtlu et. Yörede patates, nohut, fasulye ve etten yapılan yemeklere “Yahni” denir.
Burdur’da en çok ne üretilir?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin yüzde 40’ını süt üretimi ve buna bağlı bitkisel üretime dayalı hayvancılık oluşturmaktadır.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Isparta’nın neyi meşhur yemek?
Tipik yöresel yemekler şunlardır: Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit, yoğurtlu et. Yörede patates, nohut, fasulye ve etten yapılan yemeklere “Yahni” denir.
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur sırtlan avcılığı insanlık tarihinde başlar ve ne yazık ki günümüzde de devam etmektedir, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvan nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan ırklarından biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.